Terug

Hoe werkt het belastingvoordeel als je een product koopt via FiscFree®

Je bent blij dat je via jouw werkgever iets bij FiscFree® mag kopen met belastingvoordeel. Maar je snapt eigenlijk niet hoe dat belastingvoordeel nou precies werkt. Lees dan de uitleg hieronder.


Verschil tussen kopen in de winkel en kopen via FiscFree®

Koop je - buiten FiscFree® om - iets in de winkel of online, dan is dat heel duidelijk: je rekent jouw aankoop direct af en je krijgt daarvan een bonnetje. 

Koop je iets via FiscFree®, dan hoef je jouw aankoop niet direct zelf af te rekenen en je krijgt ook geen bonnetje.

Hoe werkt dat dan precies?


Verrekenen in plaats van rechtstreeks betalen

Stel, je mag bij jouw werkgever een fiets van maximaal € 1.000,- met belastingvoordeel via FiscFree® aanschaffen. 

Kost de fiets die jij graag wil meer dan € 1.000,-? Dan mag je die wel kiezen. Je betaalt het bedrag boven de € 1.000,- direct via iDEAL. Over dit extra bedrag heb je geen belastingvoordeel. 

 

Nu heb je een prachtige nieuwe fiets uitgezocht die € 1.000,- kost. Je koopt die fiets dan niet direct in de winkel, maar je vraagt hem aan via jouw FiscFree®-account. Jouw werkgever keurt jouw aanvraag goed en nadat jij de fiets van de rijwielhandelaar hebt gekregen betaalt jouw werkgever die € 1.000,- van jouw fiets aan FiscFree®. FiscFree® betaalt vervolgens weer de rijwielhandelaar. 


Tijdens jouw aanvraag via FiscFree® heb je aangegeven hoe jij jouw aankoop aan jouw werkgever wilt terugbetalen/verrekenen . Jouw werkgever bepaalt welke mogelijkheden (ook wel bronnen genoemd) je daarvoor hebt. Dit vind je ook allemaal terug in de spelregels in FiscFree®.


Inkomstenbelasting

Nu eerst even een klein zijsprongetje, dat nodig is voor het vervolg van deze uitleg. 

Jij betaalt ieder jaar belasting over het salaris dat je ontvangt; dit heet inkomstenbelasting. 

Hoeveel dit voor jou precies is kunnen wij hier niet zeggen. Dat hangt af van jouw inkomsten en jouw vermogen. We hebben in Nederland belastingschijven met verschillende tarieven. En wat ook een rol speelt, is of jij bijvoorbeeld aftrekbare kosten of schulden hebt.

Gemiddeld betalen werkenden in Nederland ongeveer 40% belasting. In het rekenvoorbeeld hieronder gaan we daar voor het gemak dan ook even vanuit.


Berekening van jouw belastingvoordeel

Weer terug naar die fiets die je graag via FiscFree® wilt bestellen.

Je kiest die mooie fiets van € 1.000,- en je geeft in FiscFree® aan dat je de fiets met jouw werkgever wil verrekenen met jouw brutoloon, verdeeld over een periode van 10 maanden. Dat betekent dat je gedurende 10 maanden € 100,- per maand minder salaris krijgt. Je denkt nu vast: maar wat is dan nou mijn voordeel?

Als jouw werkgever jou die 10 maanden x € 100,- ofwel € 1.000,- salaris had gegeven, dan had jij daarover 40% inkomstenbelasting moeten afdragen. Netto ontvang je van die € 1.000,- dus maar € 600,-.

Nu heb je dus die fiets van € 1.000,-, waar je eigenlijk dus maar € 600,- voor hebt betaald. Ofwel, je hebt een voordeel van € 400,-!


Op de website van FiscFree® staat een rekenvoorbeeld van het belastingvoordeel bij deelname aan FiscFree®. Je kunt hier het bedrag van jouw aankoop en jouw jaarsalaris invullen. FiscFree® berekent dan een indicatie van jouw belastingvoordeel. Je vindt jouw jaarsalaris op je loonstrook.

Als je inlogt op jouw FiscFree®-account vind je ook een rekenvoorbeeld. Bij dit rekenvoorbeeld kies je via het drop-down menu de categorie waar jouw bruto jaarsalaris invalt. Heb je dit gedaan? Dan wordt er een indicatie van jouw belastingvoordeel berekend. 

Let wel op! Bij al deze berekeningen geldt dat het echt een indicatie van jouw voordeel is. Jouw échte voordeel kan heel anders zijn. 


Lees meer
Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren